Ledvična okvara in dietna navodila za uravnavanje kalija
LEDVIČNA OKVARA IN URAVNAVANJE KALIJA pdf
Kalij in njegova vloga
Kalij je v telesu pomemben element, ki se vpleta v delovanje vseh celic v telesu.
Na koncentracijo kalija v krvi so najobčutljivejše mišične in živčne celice ter celice električnega prevodnega sistema srca. Povišana vrednost kalija v krvi je zato življenjsko nevarna. V zdravem organizmu je zato koncentracija kalija v krvi zelo natančno uravnavana.
Vloga ledvic pri uravnavanju kalija
Ledvice so najpomebnejši organ, ki sodelujejo v uravnavanju koncentracije kalija v krvi.
Pri okvari ledvične funkcije prihaja do zmanjšanega izločanja kalija s sečem in s tem do naraščanja koncentracije kalija v krvi ali hiperkalijemije. Do problema hiperkalijemije prihaja še posebno v najtežji stopnji ledvične okvare, ki jo imenujemo ledvična odpoved. Problem hiperkalijemije je pri kolnikih z ledvično okvaro pogostejši pri sladkornih bolnikih in pri bolnikih ki prejemajo zdravila iz skupine ACE inhibitorjev in ATII antagonistov.
Pomen izbora in priprave hranil:
Zmanjšanje vnosa kalija s hrano lahko dosežemo z :
- z ustreznim izborom hranil, ki vsebujejo manj kalija,
- s pravilno pripravo hranil, ki zmanjšajo vsebnost kalija v zaužiti hrani,
- z zdravili, ki zmanjšujejo absorpcijo že zaužitega kalija.
Živila z veliko vsebnostjo kalija:
- suho sadje, orehi, mandeljni
- pečen krompir
- mesni ekstrakti
- mleko, jogurt, gosti siri
- čokolada, kakav
- drobovina, mesni izdelki (klobase, salame)
- stročnice, cvetača, brokoli, svež paradižnik in špinača
- banane, marelice, avokado
- gosti sadni sokovi
Živila z malo vsebnostjo kalija:
- riž in testenine
- kuhano sadje in kuhana zelenjava
- maslo, margarina
- vse vrste kruha
- kompoti, marmelade, med
Splošna navodila za pripravo hrane za zmanjšanje vnosa kalija:
- kuhajte v veliki količini vode.
- po kuhanju vodod zavržite.
- hrane ne pripravljajte v loncu pod pritiskom ali v mikrovalovni pečici.
Posebna dietna navodila za zmanjšanje vnosa kalija
- zmanjšajte vnos svežega sadja, zelenjave in sadnih sokov.
- predno spečete ali pocvrete krompir ga vedno namakjte za 10 min. v vreli vodi.
- krompir deloma ali v celoti nadomestite z rižem ali testeninami, ki vsebujejo bistveno manj kalija.
- uživanje mleka omejite na največ 2,5 dcl na dan.
- uživanje mesa omejite na 12 dkg na dan in to le 3x tedensko.
Ponedeljek | 13:30 - 17:45 | |||
Torek | 07:30 - 13:30 | in | 15:00 - 17:30 | |
Sreda | - - - | |||
Četrtek | - - - | |||
Petek | 07:30 - 11:00 |
Ponedeljek | 17:45 - 21:00 | |
Torek | - - - | |
Sreda | 07:30 - 14:00 | |
Četrtek | 07:30 - 14:00 | |
Petek | - - - |