Skoči na vsebino

Naročite se small plus

Nazaj

Prehransko svetovanje

PREHRANSKO SVETOVANJE  - DIETETIKA

Klinična prehrana

Je veja medicine, ki s pomočjo prehrane podpira zdravje in izboljšuje kakovost življenja. Prehranski svetovalec (v nadaljevanju dietetik) v sodelovanju z zdravstvenimi strokovnjaki in znanstveno utemeljenimi pristopi s prehransko podporo obravnava:

  • Preventivno delovanje za ohranjanje zdravja in dolgoživosti,
  • Obvladovanje bolezni in ublažitev simptomov,
  • Okrevanje po operacijah, poškodbah ali boleznih.

 

Dietetik

Dietetik se ukvarja z akutnimi in kroničnimi stanji, pomanjkanjem ali presežki energijskega vnosa in/ali posameznih hranil ter deluje preventivno za dosego dolgoživosti. V sklopu prehranskega svetovanja prepozna prehranske težave in jih obravnava ter:

  • Prilagodi prehrano posameznikovim potrebam, ciljem in zdravstvenemu stanju,
  • Spremlja sestavo telesa, presnovne spremembe in odziv na prehranske intervencije,
  • Zagotavlja izobraževanje, podporo in spremljanje za dolgoročne spremembe,
  • Spodbuja samostojno sprejemanje prehranskih odločitev za izboljšanje zdravja in počutja.

PERIODIČNI POTEK PREHRANSKEGA SVETOVANJA

  • Uvodni posvet – pregled prehranskih navad in zdravstvenega stanja.
  • Ocena prehranskega stanja – s pomočjo anamneze, kliničnega pregleda, funkcionalnih in laboratorijskih testov ter ocena energijske, hranilne in tekočinske bilance.
  • Postavitev prehranske diagnoze – opredelitev prehranskih težav in tveganj.
  • Načrt prehranskih ukrepov – v skladu z individualnimi cilji, prioritetami in željami.
  • Spremljanje in podpora – periodično spremljanje in prilagajanje uvedenih ukrepov, ozaveščanje in edukacija.

INDIKACIJE ZA PREHRANSKO OBRAVNAVO

Regulacija telesne mase, telesne sestave in telesne učinkovitosti

  • Prekomerna hranjenost, debelost in visceralno kopičenje maščobnega tkiva,
  • Nenamerna izguba telesne mase in podhranjenost,
  • Izguba puste telesne (mišične) mase (sarkopenija, krhkost),
  • Športna prehrana.

 

Obvladovanje presnovnih bolezni in pridruženih težav

  • Sindrom razdražljivega črevesja, gastroezofagealni refluks in kronične vnetne črevesne bolezni (Chronova bolezen, ulcerozni kolitis),
  • Prehranske intolerance in alergije,
  • Sindrom ponovnega hranjenja (po daljšem postu, bolezni, motnjah hranjenja),
  • Zaprtost, diareja, napenjanje in druge prebavne težave.

 

Podpora akutnim in kroničnim boleznim

  • Sladkorna bolezen in metabolni (presnovni) sindrom,
  • Srčno-žilne bolezni in zapleti,
  • Bolezni jeter (npr. steatoza, fibroza, ciroza jeter), kronična ledvična bolezen,
  • Rakava obolenja (podpora med in po zdravljenju, preprečevanje podhranjenosti),
  • Nevrološke bolezni (demenca, Parkinsonova bolezen, multipla skleroza, amiotrofična lateralna skleroza),
  • Avtoimune bolezni (Hashimoto tiroiditis, revmatoidni artritis, lupus),
  • Podpora po operacijah, okužbah, hospitalizacijah (učinkovito celjenje ran in okrevanje).

 

ZAKAJ IZBRATI DIETETIKA?

Dietetik je edini kvalificiran in reguliran zdravstveni strokovnjak s formalno izobrazbo, specializiran za klinično prehrano. Deluje po visokih etičnih in strokovnih standardih ter svoje delo temelji na znanstvenih dokazih.

PREHRANSKI UKREP

Ukrep klinične prehrane je vsak strokovno osnovan prehranski ukrep, ki je prilagojen posameznikovim potrebam in ciljem. Namenjen je vzdrževanju ali izboljšanju posameznikove prehranjenosti. Zajema prehransko obravnavo, oceno energijske in hranilne bilance ter spremljanje sestave telesa in presnovnih motenj, ki imajo vpliv na sestavo telesa.

DODATNE INFORMACIJE

  • Na prehranski posvet se lahko naročite osebno v ambulanti, po telefonu ali e-pošti. Storitev je samoplačniška.
  • Cena posamezne obravnave je vnaprej določena po uveljavljenem ceniku in je odvisna od obsega in časa obravnave.

  

CENIK

Prva kratka dietetska obravnava, 60 €

  • Pregled zdravstvene dokumentacije,
  • Analiza prehranjenosti in prehranskega statusa.

 

Prva razširjena dietetska obravnava, 100 €

  • Ocena prehranskega stanja,
  • Fizični pregled z meritvami,
  • Načrt prehranskih ukrepov.

 

Kontrolna dietetska obravnava, 40 €

  • Meritve,
  • Spremljanje in prilagajanje sprememb,
  • Ozaveščanje in edukacija.

 

Razširjena dietetska obravnava s 4 kontrolami, 220 €

 

Ocena prehranskega vnosa, 80  €

  • Analiza 3-dnevnega prehranskega dnevnika ali 24-urnega priklica.

 

Analiza telesne sestave, 40 €

  • Fizični pregled z meritvami,
  • Pregled laboratorijskih preiskav.